Mengapa Kami?

AMBOI! diasaskan dengan tujuan untuk memperkenalkan keistimewaan kek tradisional Indonesia ke peringkat antarabangsa, seperti yang terdapat sekarang, Malaysia. Misi AMBOI! adalah untuk menjana kesedaran dan penghargaan yang lebih luas daripada masyarakat Malaysia terhadap keunikan dan eksotik budaya kuih tradisional Indonesia.

Kami berbangga kerana kami menghasilkan Lapis Legit dan Bika Ambon dengan penuh teliti dan mengawal mutu kerja kami dengan baik. Lapis Legit AMBOI! terkenal dengan lapisan nipis baldu yang digabungkan ke dalam struktur kek berlapis rempah Indonesia yang padat, hasil daripada pengawalan yang berterusan supaya tiada gelembung udara ditemui di antara setiap lapisan adunan kek dalam proses membakar. Asalnya kek mentega berempah Belanda, Lapis Legit Indonesia AMBOI! juga mewarisi campuran rempah Belanda dalam versi tempatan – campuran eksotik kayu manis, cengkih dan buah pala, yang dikenali sebagai campuran rempah Spekkoek. Rempah-rempah ini diimport khas dari Belanda untuk menjamin rasa asli Lapis Legit tradisional.

Lapis Legit AMBOI! amat berbangga dengan penggunaan mentega premium yang dikisar dua kali dalam pembuatan Kek Lapis Legit. Ia menghasilkan tekstur yang kaya, sutera, serta rasa berkrim dan berlemak yang dibungkus penuh dalam lapisan yang teliti dan berstruktur padat Lapis Legit yang direka dengan cantik. Penggunaan kuning telur tulen dalam adunan kek meningkatkan lagi tekstur kek yang padat dan baldu, menjadikannya hidangan yang sihat secara keseluruhan untuk mulut dan juga perut.

Bika Ambon adalah kuih sarang lebah Indonesia yang popular dan berasal dari kawasan Medan, Sumatera Utara. Dalam terma Malaysia, ia adalah setara dengan Kuih Bingka. Walau bagaimanapun, ia tidak boleh disalah anggap sebagai serupa kerana Bika Ambon mempunyai tekstur yang sama sekali berbeza daripada Kuih Bingka. Bika Ambon mempunyai struktur sarang lebah seragam yang lembab dan gebu di dalam kek berbanding dengan kuih ubi kayu yang berkanji dan berserbuk. Ia adalah pencuci mulut bebas gluten kerana ia dibuat dengan bahan bebas gluten seperti tepung ubi kayu, telur dan santan, yang sangat sesuai untuk kesukaan mereka yang mempunyai sekatan diet tertentu.

Untuk merasai hidangan manis tradisional serantau, marilah mencuba ciptaan Indonesia yang membanggakan AMBOI! iaitu Lapis Legit dan Bika Ambon klasik.  Ia memberikan nikmat hidangan asli Medan, Sumatera Utara.